Campuzano assegura que “s’està aplicant la lògica de la lluita antiterrorista contra dirigents polítics catalans no violents”

 

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha anunciat aquest dimecres la presentació d’una esmena a la Proposició de Llei Socialista per a la reforma de l’Indult, per evitar que les persones jutjades per delicte de rebel·lió puguin ser inhabilitades de manera preventiva abans del judici.

 

Cal recordar que l’article 55.2 de la Constitució permet la suspensió de Drets Fonamentals únicament en cas de pertinença a banda armades i terrorisme. En aquest sentit, Campuzano explica que quan es va debatre i aprovar la reforma de la Llei d’enjudiciament criminal, el 1988, es va incorporar l’article 384 bis, que amplia els supòsits de suspensió de drets i llibertats per delictes de ‘rebel·lia’, un concepte d’enorme inconcreció que ja en el seu moment va ser denunciat pel Grup de Minoria Catalana, que va presentar una esmena per a la seva correcció. “S’està aplicant la lògica de la lluita antiterrorista contra dirigents polítics catalans no violents, i això resulta profundament antidemocràtic“, adverteix Campuzano, que recorda que fa 30 anys la reforma de la Llei es va pensar en un context de lluita contra el terrorisme d’ETA .

 

El 384 bis permet aplicar la inhabilitació prèvia a la sentència condemnatòria i, en el cas de tenir la persona implicada funció o càrrec públic o de representació, les conseqüències d’una inhabilitació prèvia poden ser irreparables, sabent que qualsevol acte de processament pot finalitzar en sobreseïment o en sentència absolutòria, a més d’atemptar directament contra la presumpció d’innocència. En aquest sentit, Campuzano apel·la “a la tornada a la política i a la capacitat de diàleg“. I afegeix: “Ni la prohibició dels indults ni el manteniment del 384 bis ajuden a resoldre la qüestió catalana, més aviat la compliquen“.

 

Rebuig a l’esmena del PP

Campuzano, qui s’ha mostrat molt crític amb l’esmena del PP que pretén impedir els indults als condemnats per delictes de rebel·lió, ha assegurat davant els mitjans de comunicació que “donarem batalla contra l’esmena que ha presentat el PP i buscarem majories per modificar el 384 bis“, abans d’afegir que “hem de crear les condicions perquè la Justícia serveixi per al que ha de servir, fer justícia i no venjança“.

 

 

 

 

Madrid, 7 de febrer de 2018