“Perseguim dos objectius: la suficiència de les pensiones i la seva sostenibilitat en el mitjà i llarg termini”, adverteix Campuzano

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha defensat aquest dijous una Proposició no de Llei a la comissió d’Ocupació per reclamar la derogació de l’entrada en vigor del Factor de Sostenibilitat. “Plantegem aquesta iniciativa que reclama la suspensió de l’entrada en vigor del Factor de Sostenibilitat i instem els grups a arribar a un acord en el si del Pacte de Toledo”.

Campuzano ha explicat que ja en el seu moment el Partit Demòcrata va expressar la seva preocupació per la reforma del PP de 2013. “Entenem que calia aplicar un factor de sostenibilitat en la línia d’altres països europeus, però no compartim ni els termes ni les formes del Govern de Rajoy”, ha dit Campuzano, a més de recordar que la majoria dels països europeus vinculen el factor de sostenibilitat a l’edat de jubilació. “Aplicar un factor de sostenibilitat pot ajudar a adaptar els paràmetres del sistema públic de pensions, però vincular-lo a l’esperança de vida ens sembla del tot injust”, admet el diputat, i afegeix: “es produeix un sacrifici cert per un benefici incert” .

En aquest sentit, Campuzano ha explicat que l’esperança de vida no és igual en funció de la classe social o el tipus de treball desenvolupat, “per això, tot i que som partidaris d’un factor de sostenibilitat, rebutgem aquest en concret”.

Acord en el Pacte de Toledo
A més de reclamar la derogació del Factor de Sostenibilitat, Campuzano ha instat la Cambra a arribar a un acord en el Pacte de Toledo, perseguint dos objectius: “hem de garantir la suficiència de les pensions i la seva sostenibilitat i equilibri en el medi i llarg termini “.

Finalment, el text aprovat, transaccionat amb el grup Socialista i el grup d’Units Podem, queda redactat com es detalla a continuació:

“El Congrés insta el Govern a derogar de forma immediata el Factor de Sostenibilitat (…), i aconseguir previ consens social i polític en el si del Pacte de Toledo un acord que asseguri les pensions dignes i suficients, amb garantia del manteniment del seu poder adquisitiu, així com la sostenibilitat i l’equilibri financer del sistema públic de pensions a curt, mitjà i llarg termini “.

“El Govern urgentment i fins assolir l’esmentat acord social i polític, de revalorar les pensions d’acord amb la previsió d’inflació prevista, que per 2018, amb efectes des de l’1 de gener, no serà inferior al 1,6%, i establirà una clàusula de desviació d’inflació per al supòsit que l’índex de Preus al Consum sigui superior a l’índex previst “.

Madrid, 15 de març de 2018