Xuclà preguntarà a Rajoy sobre l’ascens de Pérez de los Cobos, responsable de les càrregues policials de l’1 d’Octubre

El Partit Demòcrata també interpel·larà el ministre d’Afers Exteriors sobre “els entrebancs que han posat els consolats al dret a vot dels residents a l’exterior”

El coordinador de diputats i senadors del Partit Demòcrata, Jordi Xuclà, preguntarà al president del Govern, Mariano Rajoy, sobre l’ascens del comandant de la Guàrdia Civil Pérez de los Cobos, responsable de la violència exercida per l’Estat l’1 d’Octubre contra ciutadans pacífics. Xuclà aprofitarà la sessió de control per preguntar al cap de l’Executiu espanyol “si és conscient que aquest ascens suposa un insult a tots aquells que condemnem la violència gratuïta aplicada”.

D’altra banda, Xuclà també defensarà una interpel·lació sobre “les greus limitacions a l’exercici del dret fonamental de vot dels ciutadans residents a l’estranger, a causa de les actuals previsions de la llei electoral i la seva deficient aplicació per part del servei consular”, segons el document de la pròpia interpel·lació. En aquest sentit, el Partit Demòcrata, que apunta que “en vàries eleccions durant els últims anys s’han denunciat casos d’una atenció deficient per part d’alguns consolats”, demana abordar el debat amb l’objectiu de “facilitar el dret de vot dels ciutadans residents a l’estranger, avançar cap a un sistema de votació electrònica i qualsevol altra iniciativa que permeti als residents a l’estranger el ple exercici del dret fonamental de sufragi”.

En la interpel·lació es posa en relleu que el marc legal contempla que és el Servei Exterior Espanyol l’encarregat de fer possible el vot dels residents CERA i es denuncia que “l’esglaó feble” del sistema del Règim Electoral General dissenyat el 2011 “és la insuficient capacitat d’alguns funcionaris del Ministeri d’Assumptes Exteriors d’emprendre les noves funcions en temps i forma”.

“La instauració de nous requisits per exercir el vot, l’excés de burocràcia i el mal funcionament del sistema han portat, en masses ocasions, a situacions d’impossibilitat material d’exercir el dret de vot per raons alienes a la voluntat del particular”, segons la interpel·lació. I és que l’informe anual del Defensor del Poble (2016) subratlla que hi ha “problemes idèntics als ja detectats amb anterioritat i reflectits en els anteriors informes anuals publicats, que afecten l’esquema electoral del país i la insuficiència que l’actual legislació ofereix per a l’exercici efectiu del dret a vot per tots els ciutadans, de manera especial pels residents a l’estranger”. Els mateixos problemes que també va haver-hi a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015 i 2017, i que evidencien que “el sistema no funciona i que menyscaba el dret dels que resideixen a l’estranger d’exercir els seus drets electorals”.

Madrid, 16 de març de 2018