La Comissió d’Exteriors aprova una esmena del Partit Demòcrata que reclama la interconnexió energètica de l’Estat amb la resta de països de la UE

El portaveu del Partit Demòcrata a la Comissió d’Exteriors del Congrés, Jordi Xuclà, ha aconseguit l’aprovació d’una esmena del Partit Demòcrata que insta el Govern espanyol a impulsar l’execució del MIDCAT entre Hostalric i la frontera francesa. Per Xuclà, el projecte de connexió de gas entre Hostalric i França és una “peça clau” per a la integració energètica d’Europa. “Implica menys dependència del gas provinent de Rússia i menys perill en cas que un sol proveïdor tanqui l’aixeta”, apunta, abans d’afegir que “fa anys que venim reclamant aquesta infraestructura energètica, que esperem que es faci amb el consens territorial i diàleg amb els veïns per causar les mínimes molèsties possibles”.

L’esmena recull els següents punts, entre d’altres:
• Complir l’objectiu comunitari d’interconnexions energètiques entre Espanya i la resta de països de la Unió, en línia amb l’objectiu de la Comissió Europea de completar la Unió de l’Energia i establir un mercat únic energètic. En aquest sentit i a curt termini, impulsar la ràpida execució del MIDCAT entre Hostalric i la frontera francesa.

• Fer prioritària la necessitat d’avançar conjuntament en una integració del mercat energètic basat en les interconnexions elèctriques i gasístiques que resulti en una Unió de l’Energia més sostenible, més fort i independent, amb especial atenció a la integració de la Península Ibèrica amb la resta de la Unió Europea.

• Reforçar les relacions diplomàtiques bilaterals amb els països del Nord d’Àfrica sobre la base de la diplomàcia energètica amb l’objectiu de millorar les connexions elèctriques i gasístiques amb aquests països mitjançant la introducció d’objectius concrets i ambiciosos per 2030.

• Establir la cooperació en matèria d’energies renovables com un dels pilars de la diplomàcia espanyola respecte als països del Nord d’Àfrica, donat el potencial conjunt d’Espanya i d’aquests països per a la instal·lació de fonts d’energia renovables com la solar.

Madrid, 13 d’abril de 2018