El candidat a la presidència de la Generalitat ha presentat en el ple d’investidura el seu pla de govern per tirar endavant una República dissenyada a partir d’un procés constituent

El candidat reivindica la figura del president Puigdemont i assumeix el compromís de “persistir, insistir i investir-lo”

Torra apunta que aquesta nova etapa estarà marcada “per l’excepcionalitat, la provisionalitat, la responsabilitat de fer govern i el diàleg”

El Parlament de Catalunya ha celebrat aquest dissabte el ple d’investidura del candidat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra, que, a l’inici del seu discurs, ha reivindicat el president Puigdemont com al president legítim: “Jo avui no hauria de ser aquí. Aquí hi hauria de ser el  president Puigdemont acompanyat de la resta de presos polítics i exiliats”. En aquesta línia Torra ha refermant el compromís del nou govern a “persistir, insistir i investir Puigdemont”, així com a ser “lleials al  mandat del primer d’octubre i construir un estat independent en forma de República” amb un programa de govern basat en la cohesió social i la prosperitat econòmica de Catalunya.

Quim Torra també ha fet una especial menció a tots aquells que van ser privats de llibertat “pel simple fet de permetre votar al poble de Catalunya” i ha assegurat que “mai no ens cansem de recordar-los, perquè mai no ens cansarem de lluitar per la seva llibertat”. En aquesta línia, el candidat a la presidència de la Generalitat ha assegurat que “la legislatura ha d’acabar amb la llibertat dels presos, el retorn dels exiliats i el reconeixement i acceptació de la voluntat democràtica dels catalans”.

Entre els principals propòsits per aquesta legislatura “marcada per l’excepcionalitat, la provisionalitat, la responsabilitat de fer govern i el diàleg”, Quim Torra ha destacat la necessitat de formar Govern per “refer el nostre país de l’atac del 155 i com la via més potent perquè el país avanci republicanament”. Aquesta etapa de transició que comença “obligarà l’Estat espanyol a aixecar el 155, perquè no tindrà cap motiu perquè continuï vigent”, ha dit Torra, que ha assegurat que “nosaltres no tindrem cap excusa per treballar sense descans per la República, superant tots els embats”.

El diputat de Junts per Catalunya ha denunciat la situació en què es troba Catalunya. “La democràcia està en entredit. El dret universal de qualsevol poble a autodeterminar-se està criminalitzat i els drets cívics d’expressió, de manifestació i pensament són trepitjats”. També s’ha referit a la situació dels membres del govern a l’exili i la presó, que espera que “els tribunals internacionals acabin resolent l’atropellament dels seus drets a favor seu”.

  

El diàleg, sense condicions

El diputat de Junts per Catalunya s’ha adreçat al rei Felip VI, a Mariano Rajoy i a Jean-Claude Juncker per oferir-los diàleg “demà mateix, sense condicions, i amb l’objectiu final de reconduir la política a la política”. Un diàleg que Torra ha lligat amb la recuperació de la “vida”, denunciant una vegada més la situació dels presos polítics i a l’exili així com de les seves famílies. “Hem de treballar per passar de la presó i l’exili a la vida; per passar de la repressió i l’autoritarisme a què tots junts rescatem la vida”. I adreçant-se a la ciutadania, Torra ha assegurat que “tingueu la seguretat, que farem el que faci falta perquè en aquest país es parli de vida”.

 

Una República construïda entre tots

 “La República catalana només es pot tirar endavant si gira entorn de les persones”, ha dit el diputat, que ha seguit refermant-se en la idea d’un espai “on els ciutadans siguin lliures, iguals, no dominats i apoderats”. És per això que el candidat a la presidència de la Generalitat ha anunciat que es tirarà endavant un procés constituent, participat per la ciutadania, per fer un gran debat nacional sobre el futur del país. “Dissenyem des de zero, entre tots, sense apriorismes; el país on volem viure”, i ha afegit, “aquest és un procés de baix a dalt i és una oportunitat per posar en practica els principis fonamentals d’un règim democràtic”, que ha de culminar amb l’elaboració d’una Constitució.

Però, Torra també ha reivindicat un respecte a la “pluralitat cultural, d’origen i lingüística”, on es defensi l’escola catalana, i els mitjans de comunicació públics, dos models d’èxit. “Farem República, basada en els valors republicans i els grans debats de país constituent”, ha conclòs.

Finalment, el candidat a la presidència ha assenyalat com una fita essencial les eleccions municipals, “que hem de veure-les com una nova i magnífica oportunitat per reforçar la sobirania i per comptar amb els municipis per fer República, per ser país”.

 

Eixos del pla de Govern: restauració democràtica; cohesió social; prosperitat econòmica i internacionalització

Durant la seva intervenció, Torra ha fet una glossa dels principals eixos del nou Govern. El primer dels eixos estarà centrat en la restauració de la democràcia i per això ha reclamat “que l’Estat accepti el mandat del 21-D per rectificar, preparar i restituir tot allò que han destituït sense el permís dels catalans”. En aquest sentit, el candidat ha anunciat que una de les primeres accions del Govern serà nomenar un comissionat, adscrit del Departament de la Presidència, “que s’encarregarà d’elaborar un pla de xoc per avaluar i reparar els efectes del 155”.

Quim Torra ha assenyalat com a segon punt essencial  “el conjunt de polítiques públiques de progrés que doni resposta a les principals demandes que ens fa la societat”, perquè la República s’ha entès com un instrument al servei del benestar de les persones. “Som molt conscients que al nostre país hi ha molta gent que passa dificultats que hi ha pobresa i no volem que ningú quedi enrere”, ha dit Torra, que ha anunciat que el nou executiu farà front als embats que pretenen fracturar la societat catalana, “començant per recuperar les lleis que van emanar d’aquest Parlament i han estat suspeses”. Una altra prioritat serà l’aprovació de la Renda Garantida de la Ciutadania.

El tercer punt que ha destacat Torra, és el de la prosperitat econòmica. “Volem i necessitem un país amb una economia dinàmica i capdavantera; una economia productiva que s’adapti a les noves necessitats per créixer i internacionalitzar-se”, ha dit Torra.

També ha anunciat que des del Govern s’impulsarà un Pacte Nacional per la indústria, per impulsar el teixit industrial de Catalunya, així com que s’apostarà fermament per les energies renovables, una peça fonamental per la lluita contra el Canvi Climàtic.

La política exterior serà el quart eix del pla del nou Govern. “Hem de donar veu pròpia a Catalunya i fomentar la cooperació internacional i els valors de pau i progrés”, ha dit el diputat. Per això, hi haurà una aposta pel diàleg permanent amb els actors, institucions i organismes internacionals i se seguirà denunciant la vulneració dels drets dels ciutadans de Catalunya al món.

 

Barcelona, 12 de maig de 2018